piatok 14. septembra 2007

Efterklang - Parades


Začíname pekne zvoľna. Z úplného ticha. Postupne sa pripája chladivá click´n´cutová sviežosť a natrhané zvuky píšťalky, nie nepodobné natrhaným kúskom chleba. Motívy sa začínajú stupňovať a obmieňať. Na tomto pozadí spieva viachlasný zbor a zrazu už počúvame veľkú zvukovú kompozíciu. V podobnom ladení budeme aj pokračovať. Započúvame sa do minimalistických hudobných sól, do nich vpleteného tichého spevu, trúbok. A noríme sa hlbšie. Do pestrého a intenzívneho sveta plného zvláštneho skladania zvukov a jeho fragmentov. Občas začne mnohohlasne, čo sa stane základom pre nasledujúce sláčiky, aby sme zrazu skončili a začali pre zmenu hravo, s prepletajúcimi sa zvukmi. Tými zľahka preplávame až k vášnivému finále prvej časti našej cesty. Správne hrdinskej, mrazivej a povznášajúcej.

Potom sa more skľudní. Nastúpi mrazivá, tichá hmla. Trvá síce len krátko, ale zvuky jej klavíra idúce až k esencii tohto zvuku zanechajú dojem. Na tento okamih budeme spomínať.

Ďalej je plavba o niečo jednoduchšia. Občas nejaký zvuk začne totižto mierne vyčnievať (napríklad trúbka, dokonca niekoľko naraz) a naša koncentrácia už nie je tak urputne zamestnávaná ako tomu bolo doteraz. Majoritné zbory z prvej časti tentoraz ustúpili, aby sa miesto nich mohol objaviť introvertný spev, niekedy takmer len šepot. Detailov sa stále obsahuje mnoho, celok je už ale o niečo prístupnejší. Stiahnu sa tmavé mraky a more rytmicky zaburáca. My zažívame jeden z najsilnejších momentov, trvá viac ako päť minút. Ďalší príde nečakane. Z vody sa vynoria morský ľudia a spustia svoje veľkolepé (nie patetické) spevy.

Jediné, čo nás začína trápiť, je stále chladnejšia voda. Aj tá hudba nám začína mrznúť, spomaľovať. Padajú prvé vločky, vyťahujeme prvé kožuchy. Pravidelnými pohybmi rozrážame ľadové kryhy, ktoré sa nám stále častejšie dostávajú do dráhy a sekáme ich na všade poletujúci sneh. A tu, znenazdajky, skončíme.


Ako ste správne postrehli, toto nebola bežná recenzia. To preto, že Parades nie je bežný album. Parades je druhý album dánskej pätice Efterklang (po dánsky ozvena). Toto zoskupenie má istý perfekcionictický vzťah k hudbe - 50 minút hudby, ktoré na albume zaznejú, nahrávala 18 mesiacov. Aj výpočet hostí, ktorých si na album pozvala je viac než zaujímavý. Je ich viac než 30 a nachádzajú sa medzi nimi napríklad tri rôzne zbory, strunové kvarteto, či dychové kvinteto. Okrem prahnutia po výborných nahrávkach Efterklang charakterizuje aj množstvo práce, ktoré sú schopný vykonať. V apríli totižto vydali minialbum Under Giant Trees. Oproti novinke znie "intímnejšie", tentoraz vidíme aj ráznejšie a zvukovo bohatejšie stránky Efterklangu. A to je dobre.

Novinka Parades oficiálne vychádza 15. októbra.

Žiadne komentáre: